Meubilair voor de Hollandse Waterlinies

Linielandschapsbank

Deze bank is inzetbaar in de openbare ruimte langs de linies, zoals in de omgeving van forten, schootsvelden en inundatiekommen. Dit is een vereenvoudigde vertaling van en passend bij het overige liniemeubilair, geïnspireerd op het originele meubilair, gevonden in het archiefmateriaal van het 1ste genie commandement uit 1891. Naast de betonnen variant is er ook een volledig houten en biobased variant leverbaar, zo ook voor op de forten, waarvoor het fortenmeubilair leverbaar is, bekijk hiervoor het overige Liniemeubilair

Bekijk hier het meubilair 3D in je eigen omgeving!

 1. Met deze link kan je het meubilair op je smartphone in je eigen omgeving bekijken doormiddel van Augmented Reality. Klik op de link, op je telefoon verschijnt dan 'open in your space'. Vervolgens wordt je gevraagd toestemming te geven voor je camera; No worries; Wij zullen geen data verzamelen. Verplaats het naar eigen inzicht, maak een foto en laat weten waar jij het Liniemeubilair het liefst ziet!
  link

Materialisering

 1. Deze houten bank heeft een relatief simpele opbouw. De bank is zo ontworpen dat deze vervaardigd kan worden door lokale werkplaatsen. Voor het houtwerk zijn enkel standaard geschaafde houtmaten aangehouden en bevat het geen complexe (halfhouts) houtverbindingen. Alle onderdelen worden geschroefd, enkel de zitting en rugleuning zijn gemonteerd met een rampa-bout, waardoor deze demontabel en vervangbaar zijn.

 2. Hout: Bij voorkeur lokaal gewonnen Douglas (duurzaamheidsklasse 3) of Eiken (duurzaamheidsklasse 2), hiermee gaan de meubels gegarandeerd 10-15 jaar onderhoudsvrij mee in de openbare ruimte. Voor het meubilair zijn standaard houtmaten aangehouden. Eveneens is een pakket met het voorgezaagde hout leverbaar, en hoeft het enkel ter plaatse gemonteerd te worden.
  link

  Markering W+"jaartal": De markering wordt aangebracht doormiddel van laser; Hiervoor zijn geen specialistische lasers nodig zoals voor staal, maar kan dit met relatief laag wattage lasers aangebracht worden in het hout. Voor het lettertype wordt het openbare font Stencilia-A gebruikt, deze is met onderstaande link te downloaden;
  link

Onderhoud

 1. Hout: Het hout behoeft geen onderhoud en gaat in ieder geval 10-15 jaar mee zonder enige behandeling. Dit is onderbouwd door 1: De duurzaamheidsklasse van het hout en 2: Aantoonbare ervaring van het reeds gerealiseerde liniemeubilair wat sinds 2010 in de openbare ruimte gerealiseerd is en tot op heden te bewonderen.
  Indien gewenst mag het geïmpregneerd/ingewreven worden met een doek met lijnolie. Dit dient jaarlijks herhaald te worden. Hierdoor behoudt het hout het 'nieuwe' uiterlijk. Indien onbehandeld zal het natuurlijk vergrijzen. Wel wordt geadviseerd jaarlijks het meubilair af te nemen van mogelijke algen en mosgroei. Dit kan bij onbehandeld hout met een schuurspons met water en azijn.

Variaties

 1. Variatie materialisering: De bank kan in 2 variaties geleverd worden, 1: Volledig hout en biobased. Deze heeft zonder onderhoud een levensduur van 10-15 jaar. 2: Beton en hout, deze variant heeft een langere levensduur en de houten zitting en rugleuning zijn demontabel en (elke 10-15 jaar) te vervangen.

 2. Variatie lengte: De bank is optioneel leverbaar met meerdere of minder staanders. Zo zijn er liniebanken gerealiseerd tot een lengte van 8 meter, die als wachtbank fungeerde voor groepen.

Tekeningen en visualisaties

Hier zijn de werktekeningen voor productie en visuals van het meubilair te vinden

Werktekening PDF

klarenbeek dros

Afbeeldingen

klarenbeek dros klarenbeek dros klarenbeek dros

< Terug naar het overige Liniemeubilair